Mausoleul Santa Constanza


     Mausoleul Santa Constanza construit de imparatul Constantin candva, in a 2-a jumatate a veacului al IV-lea, in camp, la vreo 4 km de zidurile Romei. Cartierul de azi e nou. Cladirile din zona sunt din secolul 19 si 20. In urma cu vreo 1600 de ani s-a construit, in zona unui cimitir pagan, o basilica ce s-a dorit a deveni necropola imperiala (practic o hala funerara, nu o biserica). Lipita de vechea basilica, azi ruinata, s-a construit o cladire rotunda, bogat si luxos decorata - actualul mausoleu. Se poate spune ca e cel mai vechi monument crestin pe care l-am vizitat. Mausoleul a devenit biserica mai tarziu iar Constantina a fost venerata ca sfanta sub numele de Santa Constanza.
In basilica si apoi in mausoleu au fost ingropate doua rude importante ale primului "cezar" crestin. Fiica Constantina, raposata de tanara in 354 si sora mai mica a imparatului, numita Elena-Constantina (dupa numele mamei sale). Aceasta sora, a fost sotia imparatului Iulian Apostatul (360-363) , ultimul imparat pagan.
Acest tip de cladire cu plan central (rotunda sau poligonala) din perioada secolelor 4-6 a fost folosita si la biserica Sf. Mormant din Ierusalim (prima faza, tot din vremea lui Constantin cel Mare...). In Roma se mai afla 2 monumente de plan central din aceasta epoca:Basilica di Santo Stefanosi Baptisteriul de langa basilica San Giovanni in Laterano.