Goethe la Roma

       La Roma Goethe se simţea ca acasă,picta şi modela , dar scria mai puţin. În această perioadă a scris totuşi „Iphigenia” în versuri, operă care nu a avut prea mare succes la prietenii lui. S-a împrietenit aici cu Johann Heinrich Meyer , un pictor elvetian cu care va rămâne prieten bun până la sfârşitul vieţii sale. Goethe se inspira din monumentele cele mai vechi:Pantheonul ,Colosseum , Băile Imperiale din Roma etc. şi studia sculpturile antice:Apollo de Belvedere, Juno Ludovisi etc. În plus el se ocupa de arta construcţiilor şi al picturii din  antichitate si al renasterii . Simpatia lui Goethe era acordată în special pictor şi arhitectului  Raffaello şi arhitectului Andrea Palladio. Sub îndrumarea prietenilor, cu mare ambiţie Goethe exersează desenul. Din această perioadă sunt menţinute în jur de 850 de desene. Totodată admiră capodoperele lui Michelangelo Buonarotti , dar mai ales ale lui Rafael Sanzio, pe care îl consideră un adevărat inovator al antichitatii.

Via del Corso 18, unde azi se află: „Casa di Goethe” (Muzeul Goehte).

Monumentul lui Goethe în parcul „Vilei Borghese” din Roma, conceput de Gustav Eberlein. Monument din marmura, 9 metri înălţime, realizat de sculptorul Valentino Casali în Berlin, şi prezentat în 5 august 1904  în Roma 




Goethe în Italia - Pictură de J.H. Tischbein (1786/1787). Goethe, în haine tipice de călătorie, spera să înveţe de pe urma cunoştinţei şi experienţei lui Tischbein.